Paleis Het Loo is het grootste 17e-eeuwse paleis van het Huis Oranje-Nassau. Een Paleis waar de Oranjes woonden, werkten en ook konden genieten van de tuinen. Meer dan drie eeuwen was Paleis Het Loo het zomerpaleis van de Oranjes. Een rijke geschiedenis van het paleis en zijn bewoners. In de tuinen ga je 335 jaar terug in de tijd. De tuin is precies zoals de eerste bewoners van Paleis Het Loo, koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II Stuart, het wilden. Achter hun Paleis lieten zij een indrukwekkende tuin aanleggen om bezoekers te verrassen. Het stallenplein heeft de sfeer van de 20e eeuw; de tijd van koningin Wilhelmina en haar man prins Hendrik. De prins was dol op auto’s. Het grand café prins Hendrik garage was zijn autogarage. Tegenwoordig staan de auto’s in de koetshuizen. Daarnaast staan daar ook bijzondere rijtuigen waar de Oranjes bij belangrijke evenementen in rondreden.
Het Paleis geeft dus de geschiedenis weer van de Oranjes, de techniek die nodig is om dit in stand te houden is wel toekomstgericht. Tijdens de gigantische verbouwing die in 2018 is gestart, is er veel aandacht besteed aan het klimaat en het technisch beheer omdat in het museum zeer waardevolle stukken worden tentoongesteld. Het is niet zomaar een verbouwing geweest, de nieuwbouw is gemaakt tussen de bestaande gebouwen in een mega put van 12 meter diep. Hiervoor is bouwkundig een ontwerp gemaakt op hoog technisch niveau. Ook de plaats van de techniek is opgenomen in deze nieuwbouw en aanliggende panden. Omdat het ook een bestand pand is, is het nieuwbouw gedeelte voorzien van Laag Temperatuur (LT) techniek, de oudbouw met Hoog Temperatuur (HT) techniek. Een geheel nieuwe energiecentrale is hiervoor gebouwd met een aantal warmtepompen, transport- en distributie systemen, etc. waar veel meetwaarden worden verzameld voor het beheer van deze uitgebreide installatie.
Niet alleen werktuigbouwkundige processen, ook alle systemen worden vanaf de Electra kant bemeterd. Eigenlijk de enige juiste manier om inzicht te krijgen in het verloop van alle processen en waar nog kan worden bijgestuurd om tot een optimale energieconsumptie te komen. Wij maken van de ontvangen data uit de systemen belangrijke informatie voor de klant.
Er zijn specifieke eisen gesteld aan het klimaat in het museum om daarmee het cultureel erfgoed nog heel lang kan worden tentoongesteld. Alle meetwaarden in een museum moeten voldoen aan de AESHRA-normen, normen die vragen om een goed ontwerp en een zeer goed op elkaar afgestemde meet- en regeltechniek om alle variabelen goed op te vangen en een continue comfort te leveren voor de bezoekers, maar eigenlijk nog belangrijker ……het cultureel erfgoed. De behaalde condities zijn een belangrijke vereiste om ook schilderijen en andere kunststukken in het museum te mogen tentoonstellen. Daarvoor moet het museum aan de eigenaar/uitlener van de kunst aantonen, dat aan strenge klimaatcondities wordt voldaan.
BUILDING technology heeft het gehele proces opgepakt, van engineering tot aan oplevering door middel van uitgebreide functionele testen. Na de dynamische testen met warmtekanonnen als variabele belasting zijn alle processen goedgekeurd zodat met een gerust hart de museum stukken konden worden opgehangen. Met ons GBS-systeem kan de klant de processen volgen. De langdurige trends die worden opgeslagen worden ook gebruikt voor de belastlast dat het klimaat gewoon goed is. Ons GBS-systeem is een belangrijke informatiebron voor goed beheer.
Maar onze techniek heeft niet alleen met het museum en overige panden te maken. Om de tuinen in een optimale conditie te houden is alle techniek van de tuinen ondergebracht in de regeltechniek van BUILDING technology. Nu worden de tuinen besproeid bij droogte, maar op basis van weersvoorspellingen blijven de sproeiers uit als er toch binnen 96 uur gaat regelen. Dit is een advies vanuit het GBS-systeem, de tuinmannen kunnen altijd het advies overrulen. Tenslotte zijn dat de specialisten, maar we helpen ze wel met onze automatisering. En ook deze processen zitten op het GBS-systeem van BUILDING technology.